Regiokampioenschappen 2014 Outdoor

7, 8 en 9 augustus 2014 in De Wijk

 


Regiokampioenschap Drenthe 2013 wedstrijdverslag

Donderdag 8 tot en met zaterdag 10 augustus, dat waren de dagen waar velen naar toe hebben geleefd en getraind. Drie dagen lang werden er verschillende disciplines van de hippische sport uitgeoefend op de velden van Landgoed Dickninge in De Wijk. Vele uren van voorbereiding  gaan gepaard met het organiseren van een groots evenement als het Regiokampioenschap.

Dressuur
In de hoogste klasses eisten Loes Corsel (ZZ-licht) en Marjan Hooge (Z2) de Kampioenstitels op. Loes Corsel bracht het paard Andreo (v. Sandreo) mee. Dankzij de hoge score in de kür wist de combinatie uit Coevorden zich van de derde plaats naar de titel op te waarderen. Hester Bischot wist reserve kampioen te worden in de klasse ZZ-Licht met haar paard Trovador Raposa. Marjan Hooge werd onverslagen kampioene in de klasse Z2 met het paard Fulltime (v. Fidermark). Zowel in de individuele proef als in de kür plaatste deze combinatie zich op veilige afstand van de nummer twee. Floor Vos ging met de reservetitel naar huis.

Ver van huis was Marit Slagter. De amazone uit Stadskanaal kwam uit in de klasse Z1 dressuur met haar paard Awaldie (v.Olivi). Deze combinatie wist zich tijdens de voorselectie goed te plaatsen en bleef op dit niveau. Met 221 punten van de jury bij C en 231 punten van jury bij H ging zij tevreden naar huis met de kampioenstitel. Bij de pony’s in de klasse Z1 en Z2 werd het kampioenslint overhandigd aan Floor van Manen met Divano Du Bois klasse Z2 categorie D. Deze combinatie zijn we tijdens het indoor seizoen ook al een tegengekomen tussen de kampioenen. In de klasse Z1 pony’s categorie C, werd de winnende proef gereden door Nadine Runge met Sylvana  en in de categorie D was dit Zoë Zwiggelaar met Rembrandt.  

In de klasse M2 dressuur werd de strijd aangegaan tussen Thea Mandemaker en Marjan van der Jagt. Beide dames kundig in hun vak. Thea Mandemaker wist met haar vijfjarige Silverstone nakomeling  Dumont voor te blijven op de combinatie  Van der Jagt met Jagers Axel (v. Florencio). Voor Thea Mandemaker werden er 200 punten genoteerd door de jury bij C en 187 door de jury bij H. Voldoende om Drents Kampioen te worden in haar klassement.

Ellen Wynia mocht twee maal het podium betreden. Zij werd kampioen met het paard Chakakahn (v. Sir Donnerhall) in de klasse M1 maar wist ook nog eens derde te worden in de klasse L1 dressuur met het paard Hws Elgar (v. Florencio). De klasse L1 werd gewonnen door Nicole Kist. Nicole komt uit voor de Grootveldruiters uit Dalen en berijdt het paard Frappant (v. Farewell III).

De klasse L2 was dit jaar de ruiterrubriek. Twee heren mochten het podium betreden na het rijden van hun finale proef. Gert Jan van der Meij, uitkomend voor de Kasteelruiters te Coevorden waar hij tevens instructeur is, liet zijn Gribaldi nakomeling Baltus het beste beentje voor zetten. Veel schwung en veel potentie voor het hogere werk, maar een paard met veel karakter. Toch werden er 205 punten door de jury bij C en 194 door de jury bij H genoteerd. Frans van den Heuvel plaatste zich als tweede met Dylano (v. Wynton) hij scoorde 197 respectievelijk 195 punten.  

In de klasse B wist Janine Hooge met El Corona Texel (v.Wynton) met twee punten voor te blijven op de amazone uitkomend voor PV Zuidenveld, Karen ter Veen-Zeewuster. Karen en haar paard Embrace (v.Houston) reden een score van 201-207 waar Janine haar voorbij ging met 201-209.

Afdelingsdressuur
Nog niet zo lang geleden verscheen er een artikel in de Paard & Sport waarin beschreven werd hoeveel training en discipline er nodig is om goed te presteren wanneer je wilt deelnemen met een vier- of zestal. Het interview voor dit artikel werd gehouden bij de rijvereniging uit Exloo. Koos Naber, ruim dertig jaar als instructeur verbonden aan de ponyclub en rijvereniging van Exloo, samen met Ina Beuving en Lisette Peeters hebben hun uiterste best gedaan om de maar liefst vijf meertallen te begeleiden. RV Exloo komt uit met een viertal in de klasse M categorie D, een zestal klasse L categorie D, een zestal klasse L Paarden, een zestal Klasse Z paarden en tevens een viertal in de Kür op Muziek voor de klasse Z. De rijvereniging wist de prestatie neer te zetten om met alle meertallen een toegangsbewijs te bemachtigen voor de Hippiade. Na weken van training, het verantwoordelijk voelen voor de groep en het ontwikkelen van een teamspirit is dit terecht en verdiend.

PV Zuidenveld (Sleen), PSV de Hullen (Noor-Sleen), PSV de Hondsrug (Bronneger) en RV de Bumaruiters (Nieuw-Amsterdam) wisten ook een afvaardiging naar het NK te winnen. Het viertal uitkomend voor RV de Bumaruiters is een bijzondere in deze. Dit viertal bestaat uit een tweetal combinaties van de Bumaruiters uit Nieuw-Amsterdam en een tweetal combinatie van de Kasteelruiters uit Coevorden. Gert Jan van der Meij (Kasteelruiters Coevorden) is de commandant van dit gecombineerde viertal. Omdat het soms moeilijk is om gemotiveerde mensen en goed passende paarden bij elkaar te krijgen is het fijn dat de mogelijkheid bestaat om combinaties te vormen binnen een regio. Het is dit viertal gelukt om op alle gereden wedstrijden eerste te worden. Ook het kampioenschap wisten zij in hun zak te steken, met de kampioenstitel hebben zij de mogelijkheid hun prestaties voort te zetten op de Hippiade.

Verenigingskampioenschappen
RV Exloo blijkt toch leading te zijn voor wat betreft het verenigingsaspect. Zowel bij de paarden als bij de pony’s weten zij winnaar te worden in het verenigingskampioenschap. Bij de paarden gaat RV Exloo aan de leiding met 793 punten strak gevolgd door de tweede plaats van PSV Gasselte welke ook 793 punten neerzet, echter in de dressuur scoort Exloo hogere punten waardoor Gasselte nummer twee is geworden. Een derde plaats in dit klassement gaat naar PSV de Kasteelruiters uit Coevorden zij scoren 788 punten. Deze verenigingen mogen voor Drenthe uitkomen op de Hippiade. Bij de pony’s zien we dat Exloo wederom bovenaan weet te eindigen met een score van 770 punten gevolgd door V.V.V. Rouveen en P.C. de Reestruitertjes met respectievelijk 761 en 744 punten.

Springen

Resoluut stak Martijn van Geel er een stokje voor. Nadat enkele jaren geleden Drenthe in de hoogste springklasse al eens een Zwitserse winnaar had in de persoon van Thomas Ogi de internationaal felbegeerde Drentse ZZ springtitel nu in Zweedse handen te geraken in De Wijk op 11 augustus. Tom Krog was met Barbarella hard op weg om de titel binnen te slepen. Zoals Astrix en Obelix zich echter tegen de Romeinen blijven verzetten, heeft Drenthe ook zo'n onversaagd duo. Martijn van Geel en Woodland V riepen de Zweedse opmars een halt toe. Tot hier en niet verder was het devies van Van Geel en in de derde en beslissende omloop waren de Drenten net de Zweden de baas en bleef de ZZ titel behouden. Marcel De Boer kwam met B Amelusina ook foutloos door de twee omlopen en verdiende daarmee een plek in de ontknoping, maar liep daar alsnog tegen een springfout aan. 

In de beslissende omloop van het Drents Kampioenschap stonden vier aan elkaar gewaagde combinaties elkaar aan te kijken met een pokerface om zich niet in de kaarten te laten kijken. Nu ging het erom wie de beste strategie had, het parcours het beste had gelezen en wie de zenuwen het meest onder controle had. Dat antwoord kwam vier ritten later. Alle vier bleven ze foutloos, dus de zenuwen waren onder bedwang, maar Marleen Schütte met Follow Me had daarbij de snelste route door het parcours uitgevogeld en wist met een beduidend snellere tijd dan de rest zich te laten kronen tot kampioene. Dr Weite Oldenziel wist met Ofichem's Amirda een mooi reserve-kampioenschap in de wacht te slepen en derde werd Lisa Broekert en haar Hibra's Banderas B. Tom Krog viel net buiten de top drie met Come Back.

Bij de pony’s werd er ook gereden alsof alles er vanaf hing. En dat is natuurlijk ook zo. In de klasse Z categorie C bleef één combinatie dubbel nul en had daarmee haar troef in handen. Floor van der Hulst werd de kampioen met May’s Delight Westland en Lianne Koopmans mocht Giorgo met het reservelint bekronen. In de klasse Z categorie D/E moet de spanning om te snijden zijn geweest. Zes combinaties bleven nul in de eerste manche en vier daarvan ook in de tweede manche. Bianca Compagner nam geen enkele Time Out, behalve dan haar pony die deze naam draagt en zette een super snelle foutloze eerste en tweede manche neer. Daardoor mocht zij als laatste starten in de barrage. Willemijn van Dijken en Sanne Broekman hoorden twee balken vallen in het parcours en noteerden daarmee acht strafpunten op hun naam. Willemijn wist de beste tijd neer te zetten, 39,79 seconden waarmee zij als nummer drie huiswaarts mocht gaan. Savanna van den Hof met Zonia hoorde één balkje vallen plaatste zich op de tweede plaats in een tijd van 42,48 seconden. Bianca reed met Time Out een brutale barrage en nam scherpe lijnen. Ze bleef wederom foutloos, met daarbij een supersnelle tijd van 35,88 seconden. Met deze tijd werd ze net als vorig jaar kampioen in deze klasse, Z categorie D/E.

In het klassement ZZ pony’s categorie D/E had Edward Klein de beste papieren, door als enige foutloos te blijven na de eerste manche. Doordat deze combinatie in de tweede omloop wat problemen had en uitgesloten werd, lag alles weer open. Savanna van den Hof was ook hier in de strijd en zij zadelde twee pony’s. Met komeet van de Orchids had ze in de eerste manche een balkje, evenals Marit Siersema met Let’s Dance die toch nog een dansje kon maken. Dan moesten ze wel beide foutloos blijven in deze ronde. Dat deden beide dames en zodoende waren beide ex-aequo kampioen. De verwachting is dat voor de Hippiade de puntjes nog op i zullen worden gezet door de beide dames.

A.V.Nijland


 Laatst aangepast (maandag 02 december 2013 23:59)